Hantera det!

Blivande bildlärare/världsräddare.

Kulturorientering

Publicerad 2014-03-20 21:25:18 i Allmänt,

Fyra kulturorienteringar, en bok och två konstintroduktioner skulle vi fixa. Känner mig lite extra bra som faktiskt gick på FEM olika orienteringar.
 
31/1: Min första lilla utflykt blev till en utställning där en av mina bekanta ställde ut tillsammans med 7 andra kvinnliga konstnärer från Arena29's ateljeverksamhet. Utställningen hette ILLUSIONER. Var massa fina saker, foton, pins, tygpåsar & målningar. Det var himla litet där och konstnärerna satt i samma lilla rum, vilket var ganska jobbigt för det kändes dumt att säga någonting om konsten förutom det man tyckte var bra eller fint... trist.
Tog tyvärr inga bilder på utställningen heller, men det var fint och blir alltid glad när unga och talangfulla kostnärer faktiskt får chansen att visa upp det de skapar.
 
4/2: Andra orienteringen blev på cinemateket, en animefilm skulle visas som låt himla intressant. Galaxy Express 999 heter den. Från början var detta en manga skapad av Leiji Masumoto 1977-1987 men blev en animeserie 1978-1981 och sedan en film. Himla bra sak det där. Handlar om en pojke som bor i en värld där människorna kan flytta över sin själ till mekaniska kroppar. Dock kan bara de rikaste göra detta. Hans mor blir dödad av en rik snubbe som gillar att skjuta folk och pojkens mål i livet blir att skaffa en makanisk kropp och hämnas på mannen som dödade hans mamma. Resan dit sker med Galaxy Express 999, ett tåg som går mellan planeterna. På vägen träffar han massor av folk som hjälper honom att nå sitt mål. SJUKT SPÄNNANDE. Älskar japanska filmer och denna var verkligen superbra. Rekommenderar!
 
 
 
 
28/2: Jag tog mig senare till Hasselblads och kikade på deras utställning. Jag kommer inte ihåg en endaste konstnärs namn... Var helt inne i de fantastiska fotografierna som fanns där. Jag fastnade för två speciella bitar. Den ena var en fotoserie på en kvinna som födde barn. Jag blev så sjukt äcklad och får panik av tanken att vara gravid, och ännu värre att faktiskt föda barn själv. Jag fick tvinga mig själv att titta på alla bilderna och kroppen var fylld av skräckblandad förtjusning. Den andra delen var tre foton på vad jag såg var döda våldtäcktsoffer. Genusglasögonen som jag har på mig 98% av tiden gjorde att tankarna hamnade där. På våltäcksproblemen i världen, i sverige, i könsrollerna som gör att detta blir "okej". På alla gånger jag läser om en kvinna som blivit våldtagen och mannen aldrig fälld. Blir tårögd av att skriva om det. Så mycket avsky jag känner mot denna orättvisa och fruktansvärda värld. Usch.
 
11/3: Jag tog mig vidare till min fjärde kulturorientering efter en lång och härlig promenad i solen. Gick till Galleri Tomassen. Där ställdes det ut underbara träsnitt av en student på konstfack. Men även akvarell och oljemålningar av en man som jag inte heller kommer ihåg namnet på. Båda rummen gav så mycket intryck och jag blir alltid facinerad av hur folk kan. HUR kan någon vara så duktig?! HUR kan någon vara så kreativ?! Älskar det och blev så inspirerad till att gå hem själv och skapa någonting.
 
 
 
 
20/3:  Samma dag som jag sitter här och skriver så var jag på min femte kulturorientering, och som jag längtat efter denna. MENSKONST på Urban Artroom. Utställningen har vart igång hela mars månad men har inte dratt tummen ur och gått dit försen nu. Helt underbara foton, installationer och skulpturer. Blir så glad över hela konceptet, få bort och utrota det tabubelagda med mensen. Tänker på hur "fint" det är med att få ett barn, och allt sånt där som jag anser är trams. Medans en kanppt får nämna mens. MER MENSSNACK ÅT FOLKET! 
Lämnade faktiskt själv ett bidrag inne på toaletten, där de hade tre olika behållare. En för tamponger, som en kunde lägga i ett platsrör. En för bindor som en la i en zipbag. Och en tredje behållare för tömningen av menskopp. Som en också hällde i en zipbag. Kändes fint att få bidra lite till en så underbar utställning.
 
 
 
 
 
 
Vidare till boken jag lånat:
Lånade en bok på konstbibloteket som beordrat av studieguiden. Lånade en bok om 70-talets mode. Klart man har någon inblick men kände att jag absolut hade nåt att lära mig där.
Boken var väldigt intressant och förklarade hur tex politik, ekomoni, feminism & musikindustrin påverkade modet. Boken går även igenom några typiska stilar och förklarar vilka plagg som användes i dessa olika stilar. 
Väldigt lustigt skriven men samtidigt väldigt intressant bok. Är själv intresserad av hur mycket en kan säga om sig själv, eller vem en kan låtsas vara beroende på vad en har på sig för kläder. Jag ser kläder som ett sätt att uttrycka sig själv, och såg boken som en chans att lära sig något men samtidigt skaffa lite inspiration innan det är dags att uppdatera garderoben. Tänkte hela tiden på hur boken varkligen delade in människorna i kategorier och stilar. Ganska komiskt. Att vi människor alltid vill kategorisera och ordna saker och ting så att det blir lättare att förstå och hantera. Tragiskt och onödigt. Det måste vi sluta upp med! Kan vi inte bara köra på kategorin "människor"?
 
 
Sen var det ju det här med introduktionerna med gunve.
Tänker att jag skrev om den ena rätt bra i min veckoreflektion så kopierar in min text därifrån:
Bild och konstteori, introduktion:
Februariimperiet? Vad i helvete? "jaja, det skulle ju vara samtidskonstintroduktion" tänkte jag och antecknade för fullt. Det tog för lång tid för att våga erkänna innan jag insåg poängen med det hela. De val vi gör, hur vi komponerar dem och hur vi framför dem gör en sanning. Det är någon som vi lärare ALLTID måste ha med oss i huvudet när en ska ha lektion om någonting, framförallt historia. Sjukt lurig den där Gunve...
 
Efter delades vi in i grupper. Uppgiften: Välj en bok (WACK! - feministisk konst), koppla ihop med en annan konsttyp (Graffiti/Gatukonst), och kom på ett samband.
I min grupp kom vi fram till att den feministiska konsten och graffitin hade smält samman och gjort att samhällsnormer och genusfrågan totalvändes på några 100 år. Nu, år 2114, så behöver vi istället "Manism". Kul och töntig sammansättning men vad gör det? Tycker att vi fick ihop det rätt bra ändå. Och poängen med lektionen är så underbar, har tänkt mycket på det i efterhand.
 
Samtidskonstintroduktion:
Detta var bara en väldigt hafsig, supersnabb genomgång av olika samtidskonstnärer för att vi skulle få en inblick i vad samtidskonst är. Väldigt bra upplägg och jag märkte att Fredrik hade tänkt på att ha med båda kvinnliga och manliga konstnärer. BRA! Var roligt att få lära sig lite mer, och att få höra lite fler namn att kolla upp och läsa på om. Var inte så mycket mer än så.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela